A dokumentumok az információátadás egyik legfontosabb építőkockái minden cégnél. Dokumentumok segítségével lehetőségünk van magyarázatot adni, tárolni, megegyezni, feladatokat feljegyezni vagy épp kimutatásokat készíteni. A dokumentumok vitathatatlan előnyei közé tartoznak a beszélgetéssel szemben többek között kidolgozottságuk, információtartalmuk, időbélyegük és a lehetőség arra, hogy bármeddig megőrizzük őket. 

Az átláthatóság mindenek felett

A nem megfelelően kezelt dokumentumok pillanatok alatt elveszíthetik legfontosabb előnyös tulajdonságaikat. Számos vállalatnál a mai napig bevett gyakorlat a különböző üzenetküldő alkalmazások használata dokumentumok továbbítására, mint például a Messenger vagy a WhatsApp, ami az egyik legrosszabb praktika a dokumentumok szempontjából. Ezeken a csatornákon a fájlok össze-vissza érkeznek be, nem kereshetőek megfelelően és semmilyen rendszerben nincsenek nyilvántartva.

Az e-mailben érkező dokumentumokról már azt gondolhatnánk, hogy kereshetőek és átláthatóak, ez azonban még azoknál a felhasználóknál sem igaz, akik pedánsan rendszerezik beérkező e-mailjeiket különböző mappákba. Ha egy dokumentum nem csatolmányként, hanem egy külső hivatkozáson keresztül érkezett, máris bármikor eltűnhet.

Az e-mailhez hasonlóan egy normál vagy cloud tárhely sem biztosít semmilyen plusz funkcionalitást vagy információt a fájlok mellé, amik hozzájárulnának egy megfelelő rendszer kialakításához. 

Milyen lehetőségek hiányoznak pontosan egy normál fájlkezelőből?

● A fájlok automatikus mozgatása előre megadott szabályok szerint

● A fájlok feladatként történő nyilvántartása értesítési lehetőségekkel

● Egyéb információk hozzáfűzése a fájlhoz

● Megfelelő jogosultságkezelés

Ezek a funkciók természetesen alapvető tartozékai egy megfelelő folyamatkezelő rendszernek, mint például az xFLOWer.

A bejövő dokumentumok élettartama

Beérkezés, iktatás

Az első és legfontosabb teendőnk egy dokumentummal, hogy begyűjtsük azt az összes elérhető csatornán keresztül, majd eljuttassuk a megfelelő személyekhez. 

Amennyiben papíralapú dokumentumokról van szó, érdemes digitalizálni azokat, hisz csak így tarthatjuk őket nyilván egy számítógépes rendszerben.

 

Természetesen a legtöbb esetben az iktatáshoz feladatok, határidők és egyéb megjegyzések is társulnak, amelyeket egyszerre szeretnénk átlátható és később is elérhető formában a dokumentumhoz társítani.

Ügyintézés

Miután megtörtént az iktatás, elkezdődhet az ügyintézés. Az ügyintézés során a dokumentumot akár többen is szerkeszthetik, módosíthatják a státuszát vagy át is helyezhetik. A különböző műveletek során garantálni kell a konzisztenciát előre megadott szabályokkal a dokumentum elhelyezésére és tartalmára vonatkozóan, hisz, ha hárman háromféleképpen rendszereznek valamit a legjobb belátásuk szerint, akkor az végül mindenki számára átláthatatlan lesz.

Utánkövetés és jelentés

A dokumentumokkal kapcsolatos feladatok elvégzését követően előfordulhat, hogy jelentést kell készítenünk róla, vagy tájékoztatnunk kell a szervezet többi tagját is. Az elszámolásban óriási segítséget nyújthat egy megfelelően vezetett rendszer, melynek keretein belül sok esetben még a jelentések is teljesen automatizáltan elkészíthetők. 

A döntéshozók számára kifejezetten nagy segítség lehet egy jóváhagyás esetén az összes információ rendszerezett megléte.

Archiválás

A dokumentumok élettartamának végén továbbra is fontos szempont, hogy bármikor elérjük azokat és az összes hozzájuk kapcsolódó megjegyzést. A dokumentumok archiválása és tárolása természetesen ugyanúgy szigorú szabályok mentén kell, hogy történjen, mint a többi dokumentummal kapcsolatos tevékenység, ideális esetben teljesen automatizáltan. 

Az xFLOWer sok más mellett természetesen az archiválással kapcsolatos terheket is képes levenni a szervezet tagjainak válláról.

Összegzés

A dokumentumkezelés számos buktatójának elkerülése érdekében érdemes az ebben jártas szakemberek segítségét kérni, hisz önmagában sosem a használt eszköz vagy szoftver fogja meghatározni dokumentumkezelésünk sikerességét, hanem a mögöttes tudás és precíz rendszerezés. 

Ügyfeleink igényének megfelelően mi nem csak egy folyamatautomatizáló szoftvert, hanem az összes hozzá tartozó tapasztalatot és technikai támogatást is biztosítjuk. 

Hasonló írások