xFLOWer

Blog

Újabb béremelések?! 3 tipp a helyzet kezelésére

Természetesen a törvény által előírt kötelező béremelések tekintetében (a minimálbér X százalékkal, a szakmunkás garantált bérminimum pedig Y százalékkal emelkedik) nem tudunk tanácsot adni – ezeket muszáj végrehajtani.

Azonban reméljük, hogy a te munkavállalóid nem ilyen alacsony béreken dolgoznak, így több mozgástered marad a bérkérdés rendezésére.
Fontos megjegyeznünk, hogy tanácsaink, javaslataink alapvetően az ügyvitelben, adminisztrációban dolgozó kollégák bérével kapcsolatban nyújthatnak segítséget, sajnos sem robotsofőrt, sem automatizált szívműtétet nem kínálhatunk. Az adminisztráció és ügyvitel tekintetében azonban a következőkben adunk néhány tanácsot és javaslatot, hogy fájdalommentesen kezelhesd a munkavállalóid felől érkező nyomást bérek vagy munkateher tekintetében.

1. tipp

DEFINIÁLD ÉS EGYSZERŰSÍTSD ÜGYVITELED, ADMINISZTRÁCIÓD!
A törvényi követelményeknek való megfelelés itt is alapvető, ugyanakkor gyakran megfigyelhető, hogy a KKV szektorban túl sok erőforrást emészt fel az ügyvitel, mivel az üzleti folyamatok kialakítása nem mindig hatékony. Első javaslatunk, hogy szánj egy kis időt adminisztratív folyamataid, azaz a kollégák munkájának, munkamódszereinek megismerésére. Tedd hatékonyabbá, amit lehet – ez akár azt is jelentheti, hogy 3 helyett csak 1 Excelt használnak vagy elektronikusan rendszerezik dokumentumaikat, így pillanatok alatt megtalálhatják azokat, nem vesztegetik az értékes munkaidő keresgéléssel! Ilyen apróságból nagyon sok lehet céged ügyvitelében. Önmagukban értelemszerűen nem jelentenek túlzottan nagy terhelést, azonban összeadva már jelentős munkaterhet – és így költséget – képezhetnek. Számold ki, mennyi bérköltséget spórolhatsz meg, ha minden adminisztratív dolgozód munkaterhét sikerül mondjuk 5% – al csökkenteni ilyen kis egyszerűsítési, racionalizálási megoldásokkal! Álljon itt egy példa: egy 5 fős adminisztratív szervezet átlag bérköltsége legyen havi 350 000 Ft / fő. Ez havi 1 750 000 és évi 21 000 000 Ft kiadást jelent. Ennek 5% – a 1 050 000 Ft. Minden évben! Így már nem is olyan elhanyagolható, ugye? Amennyiben nem vonod el alkalmazottjaid béréből a fenti összeget, úgy a béremelés egy részét meg is oldottad – és nem fájt túlzottan.

2. tipp

ALAKÍTS KI STANDARD PROTOKOLLOKAT, RUTINOKAT AZ EGYES FELADATOK ELINTÉZÉSÉRE!
Cégvezetőként jogod, (kötelességed?) hogy kialakítsad beosztottjaid rutinjait, útmutatást adj feladataik elvégzéséhez. Ne hagyd, hogy mindenki egyéni – hatékony vagy kevésbé hatékony – módon oldja meg saját feladatait. Sokkal jobban jársz, ha a kollégáiddal együtt alakítotok ki egységes, standard eljárásokat minden olyan ügyintézési feladatra, ami a napi működés során felmerül. Így mindenki tudni fogja, mikor mi a teendője, kevesebb lesz az elakadás, hatékonyabb és gördülékenyebb lesz az ügymenet. Ezen túlmenően, ha egy kollégát bármilyen okból helyettesíteni kell, a többiek is tudni fogják, mely feladatát hogyan oldják meg a helyettesítés alatt. Arról nem beszélve, hogy ha egy kolléga esetleg kilép a cégtől, (ugye erre a helyzetre is van standard eljárásod?) akkor egyrészt helyettesítése, másrészt utódjának betanítása sem lesz nehézkes, lassú folyamat. Ez az új kollégának is jó, hiszen hamar megtanulja feladatait, kényelmesen érezheti magát új helyén – neked pedig hamarabb kezd termelni és értéket teremteni!

3. tipp

AUTOMATIZÁLJ!
Az ügyvitel azon terület, ahol a legtöbb lehetőség kínálkozik a feladatok, üzleti folyamatok automatizálására. Természetesen ehhez szükséges egy megfelelő IT rendszer – ezt hívjuk workflow – nak – viszont ennek költségei messze elmaradnak az általa megspórolt összegektől. Tudtad, hogy egy robosztus, komoly workflow rendszer (pl. xFLOWer Cloud) segítségével ügyviteli folyamataid akár 34,5 % – át is automatizálhatod? Maradva az első tippnél említett példa számainál, ezzel éves szinten akár 7 millió Ft körüli összeget is megspórolhatsz! Amennyiben ezt az összeget okosan használod fel, úgy akár egyszerre csökkentheted a munka terheket és növelheted a béreket – vagy megegyezhetsz munkavállalóiddal, melyiket szeretnék inkább – mindkét megoldás win-win helyzetet eredményez. Egy rugalmas workflow rendszerrel mindezt akár néhány hét alatt megoldhatod, utána a rendszer automatizációi emberi beavatkozás és további költségek nélkül működnek, míg munkatársaid számára egységes felületet kínál a nem automatizálható ügyviteli feladatok elvégzésére.

workflow szoftver blog cikk

SOP vagy workflow szoftver?

A vállalati back office folyamatok standardizálására népszerű megoldás a Standard Operating Procedure (SOP) dokumentumok használata, azonban egy workflow rendszerrel mindez még hatékonyabbá is tehető.

Elolvasom
Projekt menedzsment szoftver

Miért használjon projekt menedzsment szoftvert?

Minden sikeres cég számára elengedhetetlen a hatékonyság, ezért fontos, hogy olyan szoftveres megoldást használjon, amely megkönnyíti a napi munkát. Az xFLOWer projekt menedzsment szoftvere automatizált rendszerbe szervezi az elvégzendő feladatokat, és támogatja az együttműködést.

Elolvasom
beszerzési rendszer

Átlátható folyamatok a logisztikában beszerzési rendszerrel

Bármilyen profilú vállalatról legyen szó, a beszerzés – a logisztika egyik alappilléreként – nélkülözhetetlen része a zökkenőmentes és hatékony működésnek. A különböző eszközök, berendezések, alapanyagok, termékek vagy egyéb inputok rendelkezésre állása és elérhetősége nem ütközhet akadályba, hiszen az komoly problémát okozhat a vállalat működésében, és a költségeket is jelentősen megemelheti.

Elolvasom