xFLOWer

Blog

Nagypizzáér’ megcsinálom

Avagy miért fontos IT szolgáltatónk üzleti háttere?

Napjainkban egyre többen foglalkoznak legalább hobbiszinten programozással, kvázi szoftverfejlesztéssel. Az elérhető képzések köre folyamatosan bővül, ezek hozzáférhetősége pedig egyre szélesebb. Ennek megfelelően mostanra kialakult egy bizonyos programozói réteg, amely leginkább saját igényeit kielégítő alkalmazásokat, programokat ír, amikor ideje és energiája engedi. Ugyanakkor programozókra hatalmas igény van a munkaerőpiacon, így a munkaadók is versengenek a kiváló munkaerő megnyeréséért vagy megtartásáért. Ennek megfelelően, a bérek növekedésével, a munkaadói költségek is növekednek e területen, mely költségeket részben vagy egészben a szolgáltatók kénytelenek érvényesíteni árazásukban is. Ne feledjük, hogy a programozói munkaerőhiány miatt – különösen, például amikor programozó kollégák lépnek ki egy cégtől – a vállalási határidők is megnövekednek, hiszen adott mennyiségű kollégának több munkát kell elvégeznie, mint annak előtte. Ilyenformán megrendelői oldalon azzal szembesülhetünk, hogy az árak folyamatosan növekednek, a határidők egyre hosszabbak, miközben a szolgáltatás nem, vagy csak alig változik.
Az árérzékeny magyar piac – és különösen a kkv szektor – tehát elkezd megoldást keresni problémáira:

 • Kellene egy fejlesztés, de túl drága
 • Kellene egy fejlesztés, de a szolgáltató be van havazva és nem/nagyon hosszú határidőre vállalja el
 • Több fejlesztés is kellene, de nem tudok/nem akarok megfizetni egy házon belüli programozót
 • Csak egy kis kiegészítés kellene a honlapomhoz/alkalmazásomhoz/egyedi rendszeremhez, de nem találok szállítót
 • Az egyedi rendszerem szállítója megszűnt/kivándorolt/pékséget nyitott, nekem pedig fejlesztenem kellene az alkalmazásomat


Ekkor jön a felismerés, esetleg ismerősi, baráti javaslat: Hát a Pisti fia, na, az pont programozó és már igazi weboldalt is látott egészen közelről, miért nem bízzuk meg őt?

Általánosságban elmondható, hogy ekkor megkeresik az adott “Pisti fiát” és megegyeznek valamilyen árban és határidőben a munkáról. Majd meglátjuk mi lesz.

És ha “Pisti fia” tényleg jó programozó?

Természetesen ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy aki hobbiszinten vagy akár tanulmányok, esetleg munka mellett foglalkozik programozással, ne lehetne jó programozó, vagy ne tudna remekül megoldani egy-egy problémát! Rengeteg kiváló programozó kerül ki így a piacra, ugyanakkor őket többnyire nagyon gyorsan felszippantják a piacképes terméket forgalmazó IT cégek.

Tehát mi történik, miután az adott fejlesztés elkészült, az adott probléma megoldásra került?

Általában a következő kérdések merülnek fel:

 • Kihez fordulhatunk, ha valami gond adódik vele?
 • Ki segít megérteni az elkészült fejlesztés használatát a napi gyakorlatban?
 • Ki tud hozzáfejleszteni, ha bármiért erre lenne szükség?
 • Hogy oldjuk meg, ha Pisti fia elhelyezkedik/kivándorol/pékséget nyit, és már nem kíván ezzel foglalkozni?
 • Hogy igazolhatjuk akár a hatóságok részére, hogy szoftverünk jogtiszta?
 • Aktuális kérdésként: ki garantálja, hogy megfelel a GDPR előírásainak? Kié a felelősség?


Fenti lista természetesen még tovább folytatható lenne, azonban már ebből is látszik: ha nem egy nagymúltú, stabil hátterű szolgáltatóval végeztetjük el fejlesztéseinket, akkor rendkívül sok kockázatnak tesszük ki magunkat illetve cégünket – a legjobb szándék, sőt, kiválóan elvégzett munka ellenére is! De ha a nagyobb, komolyabb IT szolgáltatókkal bármilyen okból nem tudjuk elvégeztetni a feladatot, “Pisti fiával” pedig a fenti problémák adódnak, mégis mi a megoldás?

És ha egy keretrendszerben magunk építenénk fel alkalmazásainkat?

Blogunkban már sok szó esett üzleti folyamatokról és az ezeket kezelő ún. workflow szoftverekről. Egy ilyen rendszer általában szabadon paraméterezhető, jobb esetben keretrendszer, így egyedileg építhetők fel benne üzleti folyamatok, modulok, különféle üzleti problémák megoldásai. Egy ilyen rendszer lehetőséget biztosíthat arra, hogy:
Magunk alakítsuk ki saját alkalmazásunkat és operatív folyamatainkba illesszük azt, ezzel is segítve cégünk napi működését
A beszállítóval közösen alakítsunk ki saját modulokat, alkalmazásokat, folyamatokat benne – ami sokkal rövidebb idő alatt és lényegesen alacsonyabb költséggel megvalósítható, mint egy saját fejlesztés
Vagy akár meglévő, bevált gyakorlatok alapján készült folyamatokat, modulokat is vásárolhatunk – ekkor szinte azonnal működő megoldást kapunk, amit később akár teljesen testre is szabhatunk igényeink szerint.

Ahogy már többször említettük, minden egyes tevékenységünk operatív folyamataink részét képezi, így egyébként sem elkerülhető, hogy egy adott, akár kifejlesztendő alkalmazás illeszkedjen működésünkbe és támogassa azt. Ennek megfelelően tehát bármilyen egyedi fejlesztést, kiigazítást is tervezünk, az biztosan kapcsolódni fog valamilyen módon üzleti folyamatainkhoz. Akkor miért ne kezelnénk a folyamatot ÉS az azt támogató alkalmazást is egy rendszeren belül? Hiszen ekkor minden adatunk egy helyre kerül és egységes felületen érhetünk el mindent, amire napi munkánk során informatikai oldalról szükségünk van!

És a beszállítói háttér?

Egy ilyen workflow keretrendszer kialakítása és üzemeltetése, fejlesztése komoly szakmai kompetenciát, több fős fejlesztői csapatot és nagy tapasztalatot igényel mind üzleti, mind informatikai oldalról. Ennek megfelelően Pisti fia biztosan nem fog nekünk egy ilyet fejleszteni és ugyanígy – az a cég, amely képes egy ilyen rendszer kifejlesztésére, értékesítésére és támogatására, biztosan nem egy egy fős, és kb. ugyanennyi napja működő vállalkozás lesz, hanem egy stabil, nagy projekteket is kezelni képes szervezet, amelyre nyugodtan rábízhatjuk adatainkat, informatikai feladatainkat és biztosak lehetünk benne, hogy lesz kihez fordulnunk, ha segítségre van szükségünk. Ennek egyik oka többek közt, hogy az ilyen rendszerek alapvetően nagyvállalatok számára készültek – vagy készülnek – így kisvállalatként is egy nagyvállalat számára is elfogadható biztonságot és hátteret kapunk!


És ha Pisti fia, aki eddig a cégben dolgozott mégis inkább pékséget nyit…? Legfeljebb valamelyik kollégája veszi át feladatait, amíg nem a cég nem talál a helyére egy megfelelő programozó munkatársat!

workflow szoftver blog cikk

SOP vagy workflow szoftver?

A vállalati back office folyamatok standardizálására népszerű megoldás a Standard Operating Procedure (SOP) dokumentumok használata, azonban egy workflow rendszerrel mindez még hatékonyabbá is tehető.

Elolvasom
Projekt menedzsment szoftver

Miért használjon projekt menedzsment szoftvert?

Minden sikeres cég számára elengedhetetlen a hatékonyság, ezért fontos, hogy olyan szoftveres megoldást használjon, amely megkönnyíti a napi munkát. Az xFLOWer projekt menedzsment szoftvere automatizált rendszerbe szervezi az elvégzendő feladatokat, és támogatja az együttműködést.

Elolvasom
beszerzési rendszer

Átlátható folyamatok a logisztikában beszerzési rendszerrel

Bármilyen profilú vállalatról legyen szó, a beszerzés – a logisztika egyik alappilléreként – nélkülözhetetlen része a zökkenőmentes és hatékony működésnek. A különböző eszközök, berendezések, alapanyagok, termékek vagy egyéb inputok rendelkezésre állása és elérhetősége nem ütközhet akadályba, hiszen az komoly problémát okozhat a vállalat működésében, és a költségeket is jelentősen megemelheti.

Elolvasom