Az összekapcsolt vállalati ökoszisztéma szükségessége

Az operatív munkavégzés üzleti folyamatokra épül, melyek kivitelezése működteti a vállalatot. Ezen folyamatok egyes lépéseinek támogatására bizonyos funkcionális rendszereket alkalmazunk: a számlázóval számlázunk, a CRM rendszerben ügyfeleket, partnereket tartunk nyilván, a ticketing rendszerben a hibabejelentéseket kezelünk. Csakhogy az említett folyamatok nincsenek tekintettel sem arra, hogy milyen rendszerben kívánjuk megvalósítani őket, sem arra, hogy egy adott rendszer képességei miket tesznek lehetővé. Éppen ezért nagyon gyakori, hogy egy – egy üzleti folyamat végig vitele több rendszeren – vagy akár több szervezeti egységen keresztül történik meg. Ezesetben igencsak időrabló lehet az adatok rendszerek közötti átmozgatása, a különféle rendszerek kezelése, az adatbázisokból történő adatkinyerésig.
Így aztán logikusnak tűnhet a felvetés: mi lenne, ha ezeket a rendszereket összekötnénk úgy, hogy az üzleti folyamatok végig vihetőek legyenek? Erre a problémára kínál megoldást a middleware szerűen működő workflow rendszer – és ezzel el is érkeztünk a bejegyzés fő témájához.

Hogyan kössük össze rendszereinket?

A vállalati rendszerek összekötése általában egy olyan kapcsolatot jelent két – vagy több – rendszer között, amely alkalmas rá, hogy a rendszerek „rálássanak” egymás adataira. Emiatt először meg kell állapítani a konkrét üzleti problémát, mielőtt rendszerek bevezetésén vagy összekötésén kezdünk gondolkodni. Amikor már jól körül írható problémahalmazt határoztunk meg, látni fogjuk, hogy milyen rendszerek lesznek a legalkalmasabbak a megoldására (egy rendszer sem fogja magában megoldani mindet…).

 

Ismerd meg a „frontend” és a „backend” közti világot, a middleware-t!


A köztes szoftver egy olyan eszköz, amely az operációs rendszer funkcionalitását segíti, egészíti ki, azonban annak nem része. Sőt, a köztes szoftver egy olyan eszköz is, amely az alkalmazások számára nyújt szolgáltatásokat, azokat szolgálja ki, de azoknak szintén nem része. A middleware tulajdonképpen egy „ragasztó” az alacsonyabb infrastruktúra és a felhasználó alkalmazások között.
Láthatatlan hős, a szoftverfejlesztők, adminisztrátorok segítője, kommunikációs, biztonsági és szolgáltatás-szerver feladatokat lát el, menedzsel a háttérben, így véve le hatalmas terhet a szakemberek válláról. Middleware alatt értendőek azok a speciális hálózati szolgáltatások, szoftver komponensek, komplexitást csökkentő eszközök is, amelyeket megosztanak az alkalmazások és a felhasználók. Forrás: http://www.zerotohero.hu/middleware-leiras/

 

Meglévő rendszerek kihasználtsága

Ma már nem elképzelhető egy vállalat működése bizonyos támogató, funkcionális rendszerek nélkül. E rendszerek beszerzése, üzemeltetése jelentős költséget jelenthetett a vállalat életében, emiatt nem feltétlenül érdemes cserélni ezeket, hiszen úgy a már megvalósított befektetés gyakorlatilag kárba vész. Ezen túlmenően a kollégák, partnerek vagy akár a menedzsment is hozzászokhatott a rendszerekhez – mindenki tudja, milyen funkciót hol talál, milyen feladatot hogyan tud a leghatékonyabban elvégezni. Önmagában az, hogy a meglévő rendszereknél vannak újabb, több funkcióval rendelkező vagy szebb megoldások, önmagában még nem jelenti azt, hogy rendszereink csereérettek lennének. Amennyiben meglévő rendszereink lefedik a feléjük támasztott igényeket, vagy azok szignifikáns részét, úgy érdemes lehet elgondolkodni egy olyan vállalati rendszer kialakításán, ami a meglévő rendszerekre épül és azokat összekötve, kiegészítve működik. Itt kerül képbe a workflow és a middleware, mint technológiai megoldás. Hogyan? Az üzleti folyamatok kezelése a workflow-ban történik, míg különféle interfaceken keresztül a middleware összeköti a meglévő rendszereket és a folyamatokat, így kialakítva egy teljes, igény szerinti szoftveres környezetet a vállalat számára.

Összegezve:

A napi működés során számtalan olyan feladatunk adódhat, amelyhez több rendszerből van szükségünk adatokra, állományokra. A frusztráló manuális, ismétlődő feladatok tengere elbizonytalaníthat meglévő rendszereink képességeit illetően és előfordulhat, hogy másik megoldás után nézünk. Célszerűbb azonban végig gondolni, hogy amennyiben rendszereink képesek lennének egymás adatait is felhasználva működni, akkor nem lenne – e célszerűbb megtartani a már meglévő szoftvereket és bevezetni egy workflow+middleware megoldást, ami biztosíthatná a rendszerek elvárt közös működését? Ezzel mindenképpen költséget spórolhatunk meg, hiszen a rendszerek cseréje sem garantálja, hogy üzleti folyamataink futtathatóak, automatizálhatók lesznek. Az integrációkkal kombinált folyamatkezelés azonban megadhatja a költséghatékony megoldást ezen problémákra, így mindenképpen érdemes felmérni, hogy egy ilyen bevezetést követően megoldhatók – e azok a feladatok, amik jelenleg problémát okoznak szervezetünk számára.

Hasonló írások