Újabb béremelések 2018-ban?! 3 tipp a helyzet kezelésére.

Újabb béremelések 2018-ban?! 3 tipp a helyzet kezelésére.

Természetesen a törvény által előírt kötelező béremelések tekintetében (a minimálbér 8 százalékkal, 138 ezer forintra, a szakmunkás garantált bérminimum pedig 12 százalékkal, 180 500 forintra emelkedik) nem tudunk tanácsot adni - ezeket muszáj végrehajtani. 

Azonban reméljük, hogy a te munkavállalóid nem ilyen alacsony béreken dolgoznak, így több mozgástered marad a bérkérdés rendezésére.
Fontos megjegyeznünk, hogy tanácsaink, javaslataink alapvetően az ügyvitelben, adminisztrációban dolgozó kollégák bérével kapcsolatban nyújthatnak segítséget, sajnos sem robotsofőrt, sem automatizált szívműtétet nem kínálhatunk. Az adminisztráció és ügyvitel tekintetében azonban a következőkben adunk néhány tanácsot és javaslatot, hogy fájdalommentesen kezelhesd a munkavállalóid felől érkező nyomást bérek vagy munkateher tekintetében. 

Tipp 1. 

Definiáld és egyszerűsítsd ügyviteled, adminisztrációd!

A törvényi követelményeknek való megfelelés itt is alapvető, ugyanakkor gyakran megfigyelhető, hogy a KKV szektorban túl sok erőforrást emészt fel az ügyvitel, mivel az üzleti folyamatok kialakítása nem mindig hatékony. Első javaslatunk, hogy szánj egy kis időt adminisztratív folyamataid, azaz a kollégák munkájának, munkamódszereinek megismerésére. Tedd hatékonyabbá, amit lehet - ez akár azt is jelentheti, hogy 3 helyett csak 1 Excelt használnak vagy elektronikusan rendszerezik dokumentumaikat, így pillanatok alatt megtalálhatják azokat, nem vesztegetik az értékes munkaidő keresgéléssel! Ilyen apróságból nagyon sok lehet céged ügyvitelében. Önmagukban értelemszerűen nem jelentenek túlzottan nagy terhelést, azonban összeadva már jelentős munkaterhet - és így költséget - képezhetnek. Számold ki, mennyi bérköltséget spórolhatsz meg, ha minden adminisztratív dolgozód munkaterhét sikerül mondjuk 5% - al csökkenteni ilyen kis egyszerűsítési, racionalizálási megoldásokkal! Álljon itt egy példa: egy 5 fős adminisztratív szervezet átlag bérköltsége legyen havi 350 000 Ft / fő. Ez havi 1 750 000 és évi 21 000 000 Ft kiadást jelent. Ennek 5% - a 1 050 000 Ft. Minden évben! Így már nem is olyan elhanyagolható, ugye? Amennyiben nem vonod el alkalmazottjaid béréből a fenti összeget, úgy a béremelés egy részét meg is oldottad - és nem fájt túlzottan.

Tipp 2.

Alakíts ki standard protokollokat, rutinokat az egyes feladatok elintézésére!

Cégvezetőként jogod, (kötelességed?) hogy kialakítsad beosztottjaid rutinjait, útmutatást adj feladataik elvégzéséhez. Ne hagyd, hogy mindenki egyéni - hatékony vagy kevésbé hatékony - módon oldja meg saját feladatait. Sokkal jobban jársz, ha a kollégáiddal együtt alakítotok ki egységes, standard eljárásokat minden olyan ügyintézési feladatra, ami a napi működés során felmerül. Így mindenki tudni fogja, mikor mi a teendője, kevesebb lesz az elakadás, hatékonyabb és gördülékenyebb lesz az ügymenet. Ezen túlmenően, ha egy kollégát bármilyen okból helyettesíteni kell, a többiek is tudni fogják, mely feladatát hogyan oldják meg a helyettesítés alatt. Arról nem beszélve, hogy ha egy kolléga esetleg kilép a cégtől, (ugye erre a helyzetre is van standard eljárásod?) akkor egyrészt helyettesítése, másrészt utódjának betanítása sem lesz nehézkes, lassú folyamat. Ez az új kollégának is jó, hiszen hamar megtanulja feladatait, kényelmesen érezheti magát új helyén - neked pedig hamarabb kezd termelni és értéket teremteni!

Tipp 3.

Automatizálj!

Az ügyvitel azon terület, ahol a legtöbb lehetőség kínálkozik a feladatok, üzleti folyamatok automatizálására. Természetesen ehhez szükséges egy megfelelő IT rendszer - ezt hívjuk workflow - nak - viszont ennek költségei messze elmaradnak az általa megspórolt összegektől. Tudtad, hogy egy robosztus, komoly workflow rendszer (pl. xFLOWer Cloud) segítségével ügyviteli folyamataid akár 34,5 % - át is automatizálhatod? Maradva az első tippnél említett példa számainál, ezzel éves szinten akár 7 millió Ft körüli összeget is megspórolhatsz! Amennyiben ezt az összeget okosan használod fel, úgy akár egyszerre csökkentheted a munka terheket és növelheted a béreket - vagy megegyezhetsz munkavállalóiddal, melyiket szeretnék inkább - mindkét megoldás win-win helyzetet eredményez. Egy rugalmas workflow rendszerrel mindezt akár néhány hét alatt megoldhatod, utána a rendszer automatizációi emberi beavatkozás és további költségek nélkül működnek, míg munkatársaid számára egységes felületet kínál a nem automatizálható ügyviteli feladatok elvégzésére.

Szeretnél látni egy olyan rendszert, amellyel mindez gyorsan, alacsony költséggel megoldható? Kattints ide és lépj velünk kapcsolatba, mi pedig ingyenes, szermélyre szabott demot készítünk neked üzleti problémáid, folyamataid alapján.