A kezdetek

Elképzelhetetlennek tűnhet, de már a 18. század közepétől kezdve fennmaradtak írásos nyomok arról, hogyan alkalmazták különféle gyártási és gazdálkodási területeken a korabeli folyamatokat.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a források nem részletes lépésről lépésre szóló leírások, különösen nem üzleti folyamatok, hanem inkább különböző összetett tevékenységekhez kapcsolódó eljárások leírásait tartalmazzák.

Az idők során megjelentek az első “nyilvántartások” és leltárak a különböző iparágakban, amelyek tartalmazták a munkafolyamatok leírásait és jegyzékeit.

Feltehetően az volt a céljuk ebben az időszakban, hogy mindenki hatékonyan végezze munkáját, és a késztermékek ne térjenek el túlzottan egymástól.

A modern idők

Egy jó darabig a tevékenységek és munkafolyamatok leírása nemigen változott. Aztán a nyomtatás és írás elterjedésével új lehetőségek nyíltak a tevékenységek dokumentálására. Ugyanakkor egészen a huszadik század közepéig a leírások és nyilvántartások alapvetően papíron vagy pergamenen találhatók. Az ipari forradalom új, bonyolultabb termékeket hozott létre, és ezzel együtt szükségessé váltak részletesebb lleírások, tervek és utasítások.

Ez a hagyományos dokumentációs módszer jó ideig működött. Azonban a hatvanas években a számítógépek és digitális adattárolás lehetőségei elérhetővé váltak. A technológia fejlődése során a hetvenes és nyolcvanas évekre beütött az információs kor első hulláma. A globalizáció révén a vállalatok struktúrái összetettebbé váltak, és ágazatokon átnyúló üzleti tevékenységek váltak jellemzővé. Ennek eredményeként az üzleti és minőségi elvárások nagyobb igényeket támasztottak az informatikai támogatás irányába.

Ebben a környezetben már nem volt elegendő a manuális folyamatirányítás és tervezés, ezért megjelentek a minőségirányítási és vezetői információs rendszerek, kezdetben főként a nagyvállalatok körében. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az üzleti folyamatok tervezésének és kezelésének fejlődése, amely hatékonyabb termelést és elosztást tett lehetővé, és fokozatosan csökkentette a költségeket a jobb minőségű termelés és rendszerezés irányába.

A mi küldetésünk

Blogunk küldetése, hogy segítsen olvasóinak eligazodni az üzleti folyamatok szövevényes világában és megismertesse azon lehetőségeket, amelyek mindenki számára rendelkezésre állnak ahhoz, hogy cégét eredményesebben, hatékonyabban, és ezáltal jövedelmezőbben működtethesse.

Hasonló írások